Helstekt oxfilé, råstekt potatis och murkelsås med portvin

Lyxmiddag á la Linda. Bara såååå gott! Denna gång blev köttet helt perfekt, bra jobbat älskling! ♥

Ingredienser:
Oxfilé
Potatis
Kryddor
Murklor
Grädde
Gul lök
Grönsaksfond
Salt & peppar
Portvin

Putsa oxfilén från ev. hinnor. Stek den hastigt i rikligt med smör, krydda efter behag. Vi använde salt, peppar och örtkryddor. Stick i en kött-termometer i den tjockaste delen av köttet och baka sedan köttet i ugnen, 175 grader, tills innertemperaturen nått 60 grader. Ta ut köttbiten, rulla in den i folie och låt vila i minst 10 minuter.

Under tiden köttet steks i ugnen, riv potatis grovt (Janssons frestelse strimlor). Stek potatisen länge i rikligt med smör. Krydda med salt och svartpeppar. Stek tills den fått gyllenbrun färg och är genomstekt. Potatisen klibbar ihop lite pga stärkelsen och det är när potatisen börjar se lite genomskinlig och gyllenbrun ut som den är klar. Mums!

Såsen lagas på följande vis: Fräs på hackad gul lök och hackade, sköljda murklor. Vi köper dessa på burk, färdigförvällda. Tillsätt portvin, fond och grädde. Låt koka ett par minuter. Smaka av med salt & svartpeppar. Tillsätt ev. lite redning för att få såsen tjockare.

Smaklig måltid!