2010/08/14

Thaigryta

Jag har säkert lagt upp något liknande recept här tidigare men denna gryta är så smarrig att den tål att upprepas. Ät!

Ingredienser:
2 kycklingfiléer
1 röd paprika
1 grön paprika
1 näve sockerärter
1 burk bambuskott
1 burk minimajs
1 rödlök
1 röd chilifrukt
1 stor vitlöksklyfta
ca 5 cm färsk ingefära
1 kruka färsk koriander
½ kruka Thaibasilika
1 lime - skalet och saften från ½
3 dl grädde alt. 1-2 burkar kokosmjölk
Ett par matskedar fisksås
Cashewnötter

Skiva kycklingen så tunt du kan. Jag använder mig oftast av fryst kyckling och passar på att skära den när den fortfarande är lite fryst, då är det mycket lättare att få riktigt tunna skivor. Fräs på den i en stekpanna med smör eller olja. Flytta sedan över den till en större gryta. Tillsätt bambuskott och minimajs. Häll i grädden/ kokosmjölken och låt puttra 5-10 minuter, tills kycklingen är helt genomkokt.

Skär grönsakerna i lagom stora bitar (paprika, lök, sockerärter) och fräs på dem ett par minuter, de ska inte bli genomstekta. Finhacka koriander, thaibasilika, vitlök och chili. Riv ingefära och limeskal. Tillsätt detta till grönsaksfräset och stek i ytterligare ca 1-2 minuter så smakerna blandas ordentligt. Lägg i grönsakerna i kycklinggrytan och koka ytterligare 5 minuter.

Smaka av med fisksås och limesaft.  Servera till kokt ris eller på egen hand som en "soppa". Strö över cashewnötter vid servering.

Lycka till!

1 kommentar:

Emmas Kök sa...

thai är ju såå gott!