2010/03/28

Grek-middag á la Linda

Jag älskar grekisk mat! Bara en sådan enkel sak som grekisk sallad får mig att hoppa av lycka. Vi kom i kontakt med denna enkla rätt på en grekisk restaurang i Falun första gången. Det är ju absolut ingen komplicerad rätt, det gäller bara att kläcka idén liksom. Ända sen den middagen tillhör denna rätt självklart en av våra favoriter!

Ingredienser:
Biffar
Köttfärs
Kryddor: Chiliflakes, kött & grillkrydda, pepparmix, paprikapulver, vitlök, salt.

Tomatsås
1 burk tomatkross av bra kvalitet
3 msk tomatpuré
1 st röd lök
2 vitlöksklyftor
1 st morot
½ st buljongtärning
½ st röd chilifrukt
En skvätt vitt vin
2 tsk balsamvinäger¨
2 tsk socker
Kryddor: Salt, svartpeppar, vitpeppar, oregano, basilika, greek seasoning, paprikapulver.
Grönsaksfond
salt & peppar

Tzatziki
Grekisk yoghurt
Gurka
Vitlök
Mynta
Salt & svartpeppar

+ valfri sallad
+ smörstekt halloumi

Blanda köttfärs med valfria kryddor, beroende på vilken smak man är ute efter. Vi brukar använda; svartpeppar, salt, paprikapulver, grillkrydda och chiliflakes för att få mustiga och lite starka biffar. Stek biffarna i rikligt med smör och grädda klart dem i ugnen.

Koka ihop alla ingredienser till tomatsåsen. Ju längre den får koka desto godare blir den. Jag brukar låta den koka i minst en timme. Fyll på med lite vatten om den börjar bli för torr.

Tzatzikin är också enkel att göra. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Krama ur så mycket vätska som möjligt och blanda med yoghurt, pressad vitlök, salt & peppar. Låt gärna såsen stå och dra i kylen ett par timmar innan maten ska serveras, då blir den godare.

Servera köttfärsbiffarna tillsammans med tomatsås, tzatziki, sallad och stekt halloumi.

Smaklig måltid!

1 kommentar:

Alexandra sa...

Mmmm tzatziki... var länge sen...måstenog bli snart, tack för tipset!

Alexandra, småland