2010/03/29

Ägg hit & ägg dit!

I Sverige äter vi cirka 200 ägg per person och år. Under påskveckan äter vi dubbelt så många ägg som under en vanlig vecka och på påskafton smäller vi i oss upp till sex miljoner ägg i timmen!

Att äta ägg till påsk är en gammal sed som är förknippad med fruktbarhet. Vår tradition att äta påskägg härstammar från de hedniska offerfesterna. I början av våren firade man vinterns slut och naturens pånyttfödelse genom att offra och äta ägg. Det gav styrka och skyddade mot sjukdomar.

Inom kristendomen symboliserar ägg uppståndelsen och det nya livet. Ägg var förbjuden mat under fastetiden i början av året, men när påsken kom ordnades stora fester med ägglekar och färgning av ägg. En tradition som lever kvar än idag.

Ägget är fullt av näringsämnen. Det innehåller fullvärdigt protein som bygger upp hela din kropp och i princip alla vitaminer du behöver utom C. Dessutom innehåller det viktiga mineraler och förser dig med energi. Ägg innehåller också järn som är bra för blodets förmåga att transportera syre, selen som förebygger hjärt- och kärlsjukdomar samt zink som är ett viktigt ämne för nästan hundra viktiga kroppsfunktioner såsom immunförsvaret, tillväxt och insulinets frisättning i kroppen m.fl.

En del människor utesluter ägg ur sin kost på grund av rädslan för hjärt- och kärlsjukdomar. De flesta känner till att ägg innehåller kolesterol och det är många som tror att all kolesterol är farlig. Men sanningen är den att det finns två olika sorters kolesterol, ett bra och ett dåligt.

HDL (High-density lipoprotein) är den goda kolesterolen som finns i bl.a. ägg. Det nyttiga kolesterolet har den goda egenskapen att det sänker andelen dåligt kolesterol, LDL (Low-density lipoprotein), i kroppen som man får i sig av bland annat härdat fett och transfetter (chips, kakor och bröd). För det är just dåligt fett i samband med genetiska anlag som är boven i dramat när det kommer till för högt kolesterolvärde. Friska människor har ett regleringssystem som sköts via levern. Äter vi för mycket kolesterol i maten lugnar levern ner sin produktion medan om vi äter för lite så höjds produktionen. Kolesterolet i sig innebär fara endast vid mycket höga värden, vilket oftast beror på rubbningar i regleringssystemet.

Personligen tycker jag att ägg är jättegott och ett alldeles superbt livsmedel. Det finns oändliga möjligheter till variation med en äggrik kost. Ägg till frukost är perfekt, kokt, stekt eller en omelett, hur gott som helst! Dessutom håller man sig mätt jättelänge på äggfrukost, sötsuget försvinner och därmed även småätandet, vilket kan vara bra om man försöker gå ner i vikt. Eller skippa snabbmaten till lunch och gör en matig omelett istället. Det går snabbt och är supermumsigt, jag lovar!

More eggs to the people!
Vill du läsa ännu mer om ägg? Klicka här.

Ps. Jag köper alltid mina ägg från Alsbo, min lokala äggproducent med frigående höns. Gör det du med!

1 kommentar:

Suzan sa...

wow, intressant läsning! Tack!