2010/02/12

Slät champinjonsoppa med sparris & bacon

Ikväll gjorde vi denna goding. Inte alls svårt att göra en lyxig soppa på egen hand, så skippa alla pulver, burkar och tetrapack nu...ok!? Så här gör man min smaskiga champinjonsoppa...

Ingredienser:
Soppa
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
Färska champinjoner
Grönsaksfond
salt & peppar
1 krm timjan
3 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
Bacon - knaperstekt
Sparris

Vitlöksbröd
Valfritt bröd
Vitlökssmör

Hacka löken och stek den i smör, lägg över i en kastrull. Hacka svampen och gör samma sak med den. Häll på ca 2 dl utblandad grönsaksfond, 1 dl vitt vin och låt koka ca 15 min. Ta fram stavmixern och mixa svampblandningen till en grå, äcklig sörja. ;) Häll svamppurén i en sil och sila ur så mycket vätska som möjligt. Rör ivrigt med en sked om det rinner för sakta.


Blanda den silade vätskan med vispgrädde, ev. lite mer vin och låt småputtra ett par minuter. Smaksätt med salt, peppar, timjan. Servera soppan med knaperstekt bacon, smörstekta champinjoner, sparris och vitlöksbröd.


Smaklig måltid!

Tips! Jag brukar göra eget vitlöksbröd. Köp valfritt bröd, skiva det och bred på färdigt vitlökssmör. Gratinera i ugnen tills smöret smält och brödskivorna fått lite färg. Väldigt enkelt, lite fuskigt, men väldigt mycket billigare än djupfryst vitlöksbröd man köper på affären.

5 kommentarer:

Matkirurg sa...

Fasen vilken fin sida du har! Smarrig soppa!!! Hit kommer jag titta in fler gånger och inspireras!
/En matkirurg
www.matkirurgerna.blogspot.com

Linda sa...

Tack Matkirurgen! Välkommen!

Daniel Svensson sa...

Hur mycket svamp brukar du använda??

Linda Blixt sa...

Hej Daniel!

Ja du, 2-300 gram kanske. Har du mer gör det inget eftersom du ändå silar bort svampen efter mixningen.

Mvh Linda

Daniel Svensson sa...

Kewl! Tack för bra recept, lagade igår o blev smaskens