Nyårsmiddag 2009

Dukning

Gorgonzolagratinerade färska fikon med lufttorkad skinka och balsamicosirap

8 st färska fikon
Gorgonzola
Lufttorkad skinka

Skär av toppen på fikonen, och skär sedan ett kryss nästan ända ner till botten. Tryck ner en bit gorgonzola i krysset och linda in fikonet i skinkan. Gratinera i ugenen, 175 grader, tills osten börjat smälta. Servera tillsammans med balsamicosirapen.

Liten räkcoctail med lime
500 g oskalade räkor (= ca 150 g skalade)
1 tomat
1 färsk jalapeñopeppar
1 schalottenlök
1 msk limesaft
1 tsk worcestersås
1 lime i skivor

Lägg de skalade räkorna i en skål. Finhacka tomat, jalapeño och lök, blanda med räkorna. Pressa över lime och tillsätt worcestersåsen. Ställ kallt någon timme. Servera med limeskiva.

Dubbelmarinerad Oxfilé med Pommes Anna & Murkelsås
Oxfilén
600 g oxfilé
Marinad 1:
2 msk soja
1 msk hoisinsås
½ tsk salt
2 msk rapsolja
1 tsk strösocker

Marinad 2:
½ dl vitvinsvinäger
½ dl vatten
2 dl rapsolja
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar från kvarn
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl finhackad färsk persilja
2 msk kapris

Blanda alla ingredienser till marinad 1. Lägg oxfilén i dubbla påsar, slö över marinaden och marinera i minst 3 timmar. Vänd då och då. Sätt ugnen på 175 grader. Sätt en köttermometer i mitten av köttbiten och stek till 62 grader, ca 30 minuter. Vänd filén en gång under stekningen. Slå in köttet i folie och låt kallna. Blanda ingredienserna till marinad 2. Skiva köttet i ½-cm tjocka skivor. Lägg i en skål och slå över marinaden. Ställ kallt i ca 4 timmar. Ös köttet ett par gånger under den tiden. Serveras kallt.

Pommes Anna
800 g potatis
200 g smör
salt & peppar

Skala och skiva potatisen tunt. Smörj en pajform och kägg ett täcker potatis i botten. Lägg över tunna skivor smör, salta & peppra. Fortsätt så tills formen är full. Lägg ett lock eller liknande över, samt en tyngd som press. Vi använde 2 glaslock. Grädda i ugnen, 225 grader, i ca 40-50 minuter. Servera den nygräddade Pommes Anna som en tårtbit.

Murkelsås med portvin
½ morot
1½ schalottenlök
1½ vitlöksklyfta
3 vitpepparkorn
1, 25 dl rött portvin
1½ dl vatten
0,25 dl kalvfond
1 burk murklor
1 dl grädde
+ ev. redning

Skiva morot och lök, fräs ca 5 minuter i smör tillsammans med vitlök och pepparkorn. Blanda vatten, fond och portvin, häll över morötterna och låt buljongen reducera till hälften. Finhacka murklorna, tilllsätt i buljonen tillsammans med grädden. Låt småbubbla i 5 minuter. Red av såsen vid behov.

Citron- & Limemousse med jordgubb- & rabarberkompott, vit choklad

2 gelatinblad
½ citron - skal & saft
1 lime - skal & saft
1 ägg
0,75 dl socker
1½ dl vispgrädde
175 g rabarber
½ l jordgubbar
½ dl strösocker
½ vaniljstång
Skölj citron och lime noga, riv skalet på rivjärnets fina sida. Pressa ur saften. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter. Dela ägget i vita & gula. Vispa vitan till ett fast skum. Vispa gulan och socker pösigt. Tillsätt citrusskal och saft. Smält gelatinbladen försiktigt i en kastrull på låg värme, och häll under vispning i dem i äggblandningen. Vispa grädden. Vänd försiktig ner grädden i äggblandningen och tillsist den vispade äggvitan. Häll upp moussen i portionsglas och ställ i kylen för att stelna. Moussen behöver minst 2 timmar på sig för att bli klar.

Skiva raberbern, lägg den i en kastrull och fyll på med vatten så det nätt och jämt täcker. Låt det koka upp och sen koka 2-3 minuter. Häll sedan av vattnet. Tillsätt socker vanilj. Smält sockret över lite värme. Lägg i skivade jordgubbar och låt svalna. Klicka kompotten på moussen precis innan servering. Den vita chokladen smälter man bara över ett vattenbad och ringlar ut i önskad form på en bakplåtsklädd plåt, ev dekorera, och ställ kallt. Klart!

Smaklig måltid & God fortsättning!

Kommentarer

Marie G sa…
Mums, mums, mums!! När jag kommit till halva efterrätten tog det stopp, kan det bli godare??
Hej!
God fortsättning på det nya året! Vilken härlig blogg du har, hittade den genom matbloggstoppen och jag kommer definitivt att titta in här fler gånger!

Om du har lust så kanske du kan titta in på min blogg där du kanske hittar något nytt recept? ;)
Du får också jätte gärna lämna en kommentar om vad du tycker om bloggen och gärna ge tips om vad jag kan göra bättre !
Ha det bäst!
Kram Daniella.
Helena sa…
Vilken lyxig nyårsmeny! Förrätten var ju riktigt nyskapande, något sådant har jag aldrig sett innan! Jag kanske härmas till nästa nyår... ;-) Kram!
Anonym sa…
Hej!
Den 20 januari kl 20.00 börjar ”Landet brunsås” i SVT2, ett program för dig som äter. Varför äter vi svenskar som vi gör? Programledarna Henrik Schyffert, Erik Haag och matskribenten Lotta Lundgren söker efter svaren i vår egen kulturhistoria, i omvärldens influenser och i trenderna som påverkar vad vi ställer fram på middagsbordet. Experter i programmet är Mats-Eric Nilsson och Richard Tellström.
Om du vill titta på programmet i förväg mejla magdalena.lofstrom@svt.se så skickar jag dig en länk där du kan titta. Vänliga hälsningar Magdalena
Det var en nyårsmiddag som heter duga det där :) Vacker dukning!
Remsan sa…
Vilken meny! Allt ser jättegott ut!
lindasmat sa…
Tack för alla fina kommentarer!
duva sa…
Ser jätte smarrigt ut .:)
Marie G sa…
Provar den dubbelmarinerade oxfilén på egen hand i år.... Ska bli smaskens!!