Hittade ett smaskigt recept på alltommat.se, Lindafierade det lite och här är resultatet. Smarrigt värre! :) Har man semester så har man!
Ingredienser:
200 g mandelbeskvier
75 g smör
2 dl grekisk/ turkisk yoghurt
2 dl créme fraiche
5 st gelatinblad
1/4 dl honung
1 citron, skal & saft
½ lime, skal & saft
Garnering:
Mandelbeskvier
½ lime i små klyftor
Hackade pistagenötter
Sätt ugnen på 175 grader. Kör mandelbeskvierna hastigt i en matberedare, eller krossa dom i t.ex. en mortel. Smält smöret och blanda med beskvikrosset i en skål. Tryck ut massan i en ugnsform, helst med avtagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 5-8 minuter. Låt svalna helt!
Lägg gelatinbladen i blöt, i ca 5 min. Vispa samman yoghurt, créme fraiche, honung, citrus. Kläm ur överflödigt vatten från gelatinbladen och smält dom väldigt försiktigt på svag värme i en kastrull. Blanda dem först med ett par klickar av yoghurtblandningen, för att lättare kunna röra ut med resten. Ställ gelatin- & yogurtblandningen i kylen och låt den sätta sig lite, ungefär 30-45 min. Bred sedan ut smeten över pajskalet, ställ tillbaka i kylen och låt stelna, gärna 4-5 timmar.
Garnera med nötter, beskvier och limeklyftor innan servering. Servera gärna pajen tillsammans med jordgubbar, hallon eller som i detta fall...nektarinklyftor. Jättegott!
Lycka till!
Ingredienser:
200 g mandelbeskvier
75 g smör
2 dl grekisk/ turkisk yoghurt
2 dl créme fraiche
5 st gelatinblad
1/4 dl honung
1 citron, skal & saft
½ lime, skal & saft
Garnering:
Mandelbeskvier
½ lime i små klyftor
Hackade pistagenötter
Sätt ugnen på 175 grader. Kör mandelbeskvierna hastigt i en matberedare, eller krossa dom i t.ex. en mortel. Smält smöret och blanda med beskvikrosset i en skål. Tryck ut massan i en ugnsform, helst med avtagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 5-8 minuter. Låt svalna helt!
Lägg gelatinbladen i blöt, i ca 5 min. Vispa samman yoghurt, créme fraiche, honung, citrus. Kläm ur överflödigt vatten från gelatinbladen och smält dom väldigt försiktigt på svag värme i en kastrull. Blanda dem först med ett par klickar av yoghurtblandningen, för att lättare kunna röra ut med resten. Ställ gelatin- & yogurtblandningen i kylen och låt den sätta sig lite, ungefär 30-45 min. Bred sedan ut smeten över pajskalet, ställ tillbaka i kylen och låt stelna, gärna 4-5 timmar.
Garnera med nötter, beskvier och limeklyftor innan servering. Servera gärna pajen tillsammans med jordgubbar, hallon eller som i detta fall...nektarinklyftor. Jättegott!
Lycka till!