Italiensk tomatsås

Igår kokade jag ihop ett eget litet recept för en riktigt god och fyllig italiensk tomatsås. Resultatet blev kanon och jag tänkte dela med mig till Er! Vi åt denna sås till grillat kött, halloumi och sallad. Men den passar nog till det mesta, tex. pasta eller som bas i köttfärssås eller något liknande. Kanongod på egen hand! Prova!

Ingredienser:
½ gul lök
1 morot
10 kalamataoliver
2 vitlöksklyftor
2 burkar tomatkross av bra kvalitet, tex denna
3 msk tomatpuré
1 msk grönsaksfond
2 tsk sambal oelek
salt & peppar
2-3 tsk strösocker

Fräs finhackad morot, lök, vitlök och oliver i smör tills de mjuknat lite. Tillsätt resterande ingredienser och låt småputtra på spisen ganska länge. Gärna över 30 minuter, så att såsen reduceras och smakerna förstärks. Klart!
Ps. Självklart kan man använda färska tomater istället för tomater på burk. Men då tar det mycket längre tid att få den fylliga smaken, och det krävs en hel del tomater. Därför väljer jag krossade tomater av bra kvalitet. Det funkar jättebra!

Smaklig måltid!

Kommentarer