2009/05/07

Tzatziki

Här sitter jag på morgonen och funderar över någon god sås till helgens grillning och inser att jag inte lagt ut något recept på Tzatziki. Denna underbara yoghurtsås med vitlök och gurka! Ni har alldeles säkert redan egna recept på denna klassiker men här kommer i alla fall ett litet stöd.

Ingredienser:
Grekisk/ Turkisk yogurt (10% fetthalt)
Gurka
Vitlök
Salt & Peppar

Jag använder alltid den fetaste yoghurten som går att hitta! Dels för att den är godare och dels för att det blir för blaskigt och blött med någon annan, då gurkan släpper vätska. Har man inte tillgång till denna yogurt kan man köpa naturell yogurt, hälla det i ett kaffefilter och låta vätskan rinna ur ett par timmar/ över natten. Då kvarstår en härligt krämig sörja! :)

Gurkan river jag på den grova sidan av rivjärnet. Saltar en aning och låter den ligga i en sil, över en skål i någon timme. Sedan trycker jag ur den sista vätskan innan jag blandar gurkan med yogurten. Pressa i valfri mängd vitlök. Här är vi alla olika, jag föredrar en mild vitlökssmak medan min mamma gillar när det bränner i munnen :/ Smaka av med lite mer salt och svartpeppar. Låt stå kallt och dra i någon timme innan servering.

Smaklig måltid!

4 kommentarer:

bakmammorna sa...

Å vad gott! Av någon anledning blir jag grillsugen bara jag tänker på tsatziki :-)

Linda sa...

Ja då är vi två! :-)

Ayla sa...

Jag lärde mig för några år sedan att man gärna fick ha en skvätt olja i Tsatzikin också och det blir sanslöst gott!
Jag har en utmaning på bloggen, kanske ngt som passar dig?

Linda sa...

Ayla, ja den utmaningen ska jag anta! Enkla, nyttiga och billiga maträtter på max 30 minuter. Det kommer nog något bidrag som en kommentar på din blogg!