2009/04/13

Laxcheesecake med pepparrot

Detta var mitt bidrag nr 2 till påskmiddagen i lördags. En kanongod och lite lyxig laxcheesecake. Dessutom var den otroligt vacker för ögat! :)Ingredienser:
(10-12 bitar)

Botten
200 g kavring
75 g smör

Fyllning
4 gelatinblad
200 g kallrökt lax
250 g kesella
3 dl gräddfil
100 g stenbitsrom
2-3 msk pepparrot
salt & vitpeppar efter smak

Topping
2 gelatinblad
2 dl färsk persilja
2 dl vatten
3 krm salt

Smörj en form med löstagbar kant med lite matolja. Kör kavringen till smulor i en matberedare. Blanda med smält smör och tryck ut i botten av formen, ställ kallt.

Lägg 4 gelatinblad i blöt, i kallt vatten. Skär laxen i små bitar och blanda kesella, gräddfil, rom och lax. Smaksätt med pepparrot, salt och vitpeppar. Krama ut gelatinbladen och smält dem försiktigt i en kastrull, låt svalna något. Blanda ner en del av kesellablandningen i gelatinet och rör sedan ner i resten av kesellablandningen. Häll fyllningen i formen och plana till ytan så gott det går. Ställ kallt.
Gör den slimegröna toppinggelén när fyllningen stelnat efter någon timme. Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten. Kör persilja i en matberedare eller mixer tillsammans med vatten och salt. Sila blandningen först genom en finmaskad sil och sedan genom ett kaffefilter. Krama ut gelatinbladen och lägg dem tillsammans med den gröna vätskan i en kastrull. Värm tills gelatinbladen smält ordentligt och låt svalna. Skeda ett tunt lager över fyllningen i formen, ställ plant och kallt i kylskåpet. Dekorera gärna med ett par persiljeblad!

Smaklig måltid!

Ps. Denna rätt är ganska mäktig. Passar utmärkt som en rätt på ett buffébord eller som t.ex förrätt. Den lilla mängd bröd i bottnen gör den ganska LCHF vänlig, enligt min mening, då fyllningen är fet av både kesella och gräddfil. Dessutom är lax en fet fisk!

2 kommentarer:

LindaH sa...

Ostkorgarna måste jag testa, vilken fin korg att servera i! Hur många grader har du ugnen för fläskfilén?

Linda sa...

Hej Linda! Bra namn :) Jag tycker absolut att du ska testa ostkorgarna. Jag gjorde tyvärr misstaget att lägga dem över en lite för vid skål, så de blev lite stora...men iof så är ost kanongott så vad gjorde det!? :D Grader på fläskfilén...typ 200 grader. Lycka till!