Buffalo Chicken med ädla tillbehör

Detta är en rekonstruktion av goda kycklingben (drumsticks) vi ätit i Falun ett par gånger. Dessa blev faktiskt ännu godare då de var aningen starkare och kryddigare. Till dessa klubbor serverade vi ädelostgratinerade kronärtskockor, champinjoner och kalamata oliver. Smaskens!

Ingredienser:
1 kg kycklingben
1 stor gul lök
salt & peppar
smält smör & olja

Buffalo red pepper sauce
1 dl chilisås
½ dl vitvinsvinäger
1 st riven vitlöksklyfta
3 tsk tabasco
1 msk ketchup
1 msk kycklingfond
½ tsk cayennepeppar
1 msk paprikapulver
salt & peppar

Blanda alla ingredienser till Buffalo-såsen i en skål, låt stå och dra i minst 30 min. Lägg under tiden kycklingbenen i en ugnsfast form. Häll över smör, olja och kryddor...blanda runt väl så alla ben blir kladdiga. Baka kycklingbenen i mitten av ugnen, 225 grader, i ca 15 min. Ta sedan ut dem och pensla med Buffalosås. Höj värmen i ugnen och sätt på grillfunktionen. Stek kycklingbenen ganska hårt, ta ut och pensla med mer sås då och då.

Vi gillar när köttet i princip ramlar av benen, så vi har dom ganska länge i ugnen. Självklart gör man som man vill när det gäller stektid.

Ädla tillbehör
1 burk kronärtskockor
5 st färska champinjoner
Kalamata oliver

Lägg kronärtskockor och svampar i en smord ugnsfast form, strö över ädelost och kalamata oliver. Gratinera i ugnen tills allt är genomvarmt och osten smält.

Smaklig måltid!

Tips! Såsen går nog alldeles utmärkt att använda till annat än kycklingben! Blanda i lite créme fraishe och du har en kanongod kall sås/dipp. Den funkar nog även som kompliment till tomatsås i chili con carne. (- vilket vi ska testa ikväll!) m.m.