2009/01/01

Thai för två

Här kommer nyårsmenyn, enjoy! God fortsättning...

- Chili- och ingefärsmarinerade räkspett med gurksallad
- Chili- och limemarinerad kycklingfilé med nudelsallad
- Apelsinglass á la Linda

Räkspett
10 Scampiräkor/ person
1 vitlöksklyfta - finhackad
1 röd chilifrukt - finhackad
1 lime - saft & rivet skal
1 tumme färsk riven ingefära
2 tsk thailändsk fisksås
En nypa salt

Blanda alla ingredienser i en skål, låt marinera minst 1 timme innan servering. Trä räkorna på spett och stek dom i rikligt med smör, ca 5 min tills de är fasta i köttet.

Gurksallad
½ gurka i tunna skivor
1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
3 msk vatten
2 msk socker
1 msk ättikssprit 12%
2 krm salt

Blanda alla ingredienser i en skål, låt marinera minst 1 timme innan servering.

Marinerad kycklingfilé
2 kycklingfiléer
2 gröna chilifrukter - finhackade
1 lime - rivet skal & saft
1 vitlöksklyfta - finhackad
2 tsk thailändsk fisksås
2 msk matolja

Blanda alla ingredienser i en skål, låt marinera minst 1 timme innan servering. Stek kycklingen i ugnen, tills den är genomstekt, ca 20 min.

Nudelsallad med thaidressing
125 g risnudlar
½ gurka
1 tomat
½ dl färsk koriander
Ett par hela blad isbergssallad
-------
1 dl thailändsk fisksås
2 st lime - saften
1 dl strösocker
2 st vitlöksklyftor
½ grön chilifrukt
½ röd chilifrukt
3 msk färsk koriander
1 nypa svartpeppar

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dom i kallt vatten. Tillsätt gurka och tomat. Blanda i hälften av dressingen. Servera i hela blad isbergssallad, som i en liten skål. Servera resterande dressingen brevid.

Så här gör du dressingen;
Koka upp fisksås, socker och limesaft. Rör tills sockret löst sig. Rosta vitlöksklyftorna i en torr panna, ca 5 min tills de blivit lite gyllenbruna och helt genomvarma. Finhacka sedan vitlöken och tillsätt den i fisksåsblandningen. Låt svalna. Finhacka de resterande ingredienserna och tillsätt när såsen är kall. Låt den gärna stå och dra någon timme innan servering.

Glass
2½ dl vispgrädde
2 st äggulor
2 msk florsocker
2 apelsiner

Skär av en liten bit av botten på apelsinerna, så de kan stå bra. Skär av toppen och gröp ur fruktköttet, lägg det i en skål. Vispa grädden hårt. Vispa äggulorna och sockret aningen poröst. Vänd ner grädden i äggsmeten. Pressa ut så mycket saft som möjligt från apelsinköttet i en skål, använd gärna en sil. Tillsätt saften till gräddblandningen lite i taget, blanda väl. Häll glassblandningen i apelsinskalet och resten i en fryssäker form. Ställ i frysen 6-8 timmar. Ta ut glassen ca 30 min innan servering och toppa apelsinen med lite mer glass.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer: