Moussaka

Denna grekiska rätt är ganska god faktiskt. Påminner lite om en lasagne, men utan plattor i. Istället används aubergine och köttfärssåsen smakar lite annorlunda. Jättegod direkt ur ugnen, mindre bra som matlåda! Vi körde en liten twist på den och använde Västerbottenost. Inte så grekiskt kanske, men ack så gott! :)

Ingredienser:
(baserat på ca 1 kg köttfärs)
3 auberginer
-------
4 gula lökar
4 vitlöksklyftor
900 g köttfärs
3 burk krossade tomater
5-6 msk tomatpuré
4-6 krm mald kanel
-------
Ostsås
5 dl vispgrädde
2-3 dl riven ost - gärna lagrad
1 ägg
+ lite riven ost till toppen

Skiva auberginerna i cm-tjocka skivor. Salta dom och låt dom vattna ur medan du gör köttfärssåsen.
Hacka löken och fräs den genomskinlig. Fräs köttfärsen ordentligt och tillsätt de krossade tomaterna, samt de resterande kryddorna. Låt allt småputtra till en tjock och mustig köttfärssås.
Ostsåsen görs på detta sätt; koka upp grädden försiktigt, tillsätt den rivna osten och låt småputtra ett par minuter på svag värme. Ta från plattan och låt svalna något, den ska inte vara kokande varm, och tillsätt uppvispat ägg. Blanda väl. Smaka av med salt och peppar.

Torka av aubergineskivorna en aning. Lägg ett lager av dom i en ugnsfast form. Klicka ut lite köttfärssås och lägg på ytterligare ett lager med aubergine. Fortsätt så tills formen är nästan full, avsluta med ett ganska tjockt lager ostsås. Strö över riven ost och gratinera i ugnen tills allt är genomvarmt och kokat ihop med varandra.

Servera till en fräsch grönsallad, smaklig måltid!

Kommentarer