2009/01/20

Irländsk Guinnessgryta

Här kommer ett recept på en jättegod och mustig köttgryta. Tyvärr kvalificerar den sig inte till GI eller LCHF pga öl (flytande bröd!) och katrinplommon (koncentrerat socker!), men ibland måste man få fuska lite, och smaken var oslagbar! För att slippa massiva skuldkänslor åt jag bara broccoli till :) karln min tog potatis såklart.

Ingredienser:
(4 port.)
500 g nötkött
2 st gula lökar
2 st morötter
2 st lagerblad
10 st hela vitpepparkorn
1 st flaska Guinness (33 cl)
ca 2 dl köttbuljong
8-10 st torkade katrinplommon
(1-2 dl vispgrädde)
ev. salt & peppar

Skär köttet i lagom stora bitar och bryn i smör. För över dem till en gryta och tillsätt buljong och vitpepparkorn. Koka länge! Minst 1 timme, tills köttet börjar kännas mjukt och mumsigt. Späd eventuellt med vatten om vätskan minskar för mycket. 2 dl ska alltid finnas kvar. Tillsätt morötter, lök, lagerblad, guinness och ev. salt. Låt koka ca 30-40 minuter, till en mustig och underbart doftande sås. Ett par minuter innan servering tillsätts katrinplommon. Såsen kan med fördel redas av med lite vispgrädde för att jämna ut smakerna lite. Gott! Servera till t.ex. kokt potatis eller broccoli. Och varför inte en liten klick vinbärsgelé!?
Smaklig måltid!

Ps. Detta recept är baserat på grytan vi gjorde. Koktiderna beror helt på vilket kött du använder, och på vilket sätt du gillar ditt kött. Använd det sunda förnuftet helt enkelt. Är köttet segt? Koka lite till... :)

4 kommentarer:

Spargrisens Mor sa...

Satt här i natt och letade efter recept och hamnade hos dig med sökord LCHF. Läste och gillade upplägget på din blogg. Den är helt enkelt "tjusig". Jag provar några av dina recept. Du ska få veta hur de faller i smaken, så jag återkommer.

Linda sa...

Vad trevligt, man tackar! Jag har lite blandade recept, inte bara LCHF-baserat. Jag har inte kommit på recepten helt själv, de är oftast baserade på något jag hittat i nån kokbok eller på nätet. Men oftast höftas det lite hit och dit. Ska bli roligt att höra vad du tycker. Välkommen tillbaka!

Ann-Katrin sa...

Du har alldeles rätt, ibland måste man bara få tänja lite på gränserna!

Och katrinplommon som är så gott!

Det här påminner väl lite om vår svenska sjömansbiff va? En variant på den i alla fall.

Har hört att det ska finnas lågkolhydratsöl på Systemet, men vet inte alls hur den smakar eller om den skulle ägna sig åt denna rätt.

Tack för detta och ha en trevlig helg!

Linda sa...

Hej Ann-Katrin! Ja det påminner nog lite i smaken som sjömansbiff. Lite mustigare bara.

Jag har inte testat den ölen än, men jag misstänker att den är aningen blaskig. :) Jag är ju tyvärr svag för mörk öl...men jag försöker låta bli!

Ha det så bra! / Linda