Julgodis # 2 - Chokladdoppad choklad- och mintkola

Här kommer recept #2. Och dessa mina vänner, går inte av för hackor. Ojoj, hur ska det gå med min diet egentligen? :)
Tur att det bara är jul en gång om året!

Ingredienser:
(ca 50 st)
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
100 g smör
4 msk kakao
Ett par droppar pepparmyntsolja/ essens
200 g mörk choklad - 70% kakaohalt
½ påse polkagrisar

Klä en form, 20 x 20 cm, med bakplåtspapper. Krossa polkagrisarna i en mortel, inte till pulver men småbitar. Blanda grädde, socker, sirap, smör och kakao i en kastrull. Koka upp på medelvärme och låt koka ordentligt i ca 10-15 minuter, till 117-120 grader eller tills kolan klarar ett vanligt kulprov. Ta av kolan från värmen och droppa i ett par droppar pepparmyntsolja. Häll kolan i formen och låt stelna i kylen, gärna över natten. Ta formen ur kylen, värm en kniv och skär i lagom stora bitar. Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna rejält innan du doppar kolorna med hjälp av t.ex. 2 tandpetare. Dekorera med den krossade polkagrisen. Förvara kolorna svalt, gärna i kylskåp, men ta fram dom en stund innan de ska ätas.

Kommentarer