Kålpudding

Efter en massa tjat från min kära mor så kommer här receptet på Tonis och min kålpudding. Nej den är inte GI-anpassad tyvärr...men den är förrädiskt god! :) Svärmors recept i grunden, aningen modifierad. Varsågoda!

Ingredienser:
(Till en hel långpanna)

1 kg nötfärs
3 gula lökar
2 tuber färdig risgrynsgröt
1½ huvud vitkål
Ett par matskedar sirap
1-2 dl grädde
Kryddor efter smak, i detta fall; grillkrydda, kryddpeppar, salt & svartpeppar samt ett par tsk kalvfond fr flaska - outspädd.

Hacka vitkålen och förstek den i omgångar. Häll över kålen i en långpannan och ringla över lite sirap, blanda väl. Skiva löken i ringar och förstek även den. Lägg den tillsammans med vitkålen. Förstek köttfärsen och krydda efter smak. Obs! Köttfärsen ska vara ganska kryddstark då både grädden och risgrynsgröten absorberar mycket smak.

Blanda samman allt; vitkål/lök, köttfärs och gröt i ett jämt lager i långpannan. Häll över grädden och baka i ugnen tills allt är genomvarmt och bubblar ordentligt, 175 grader. Håll lite koll på vätskemängden och tillsätt eventuellt mer grädde om puddingen börjar bli lite torr. Låt svalna 10 minuter innan servering så hinner smakerna sätta sig lite.

Servera till rårörda lingon. Men jag måste nog påpeka att den här kålpuddingen är så god på egen hand att lingonsylten nästan känns överflödig! Smaklig måltid!