Västerbottenpaj

I lördags tjuvstartade vi kräftsäsongen! Jättesmaskigt var det. Som tillbehör till de läskiga djuren gjorde jag en matig västerbottenpaj med mandelpotatis. Receptet kommer från tasteline.se, men med min egna pajdeg och lite andra ändringar. Den blev jättegod!

Ingredienser:

Pajdegen
50 g rumstempererat smör
4-5 dl vete- eller dinkelmjöl (Dinkel = GI-vänligare!)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1½ dl mjölk

Fyllning
8 st förkokta mandelpotatisar
4 st ägg
3-4 dl riven västerbottenost
1½-2½ dl créme fraiche
1 dl purjolök
salt & vitpeppar

Börja med pajdegen. Blanda alla ingrediensena till en smidig deg som lätt kavlas ut och täcker en vanlig pajform med en diameter på ca 25 cm. Skär bort den överflödiga degen så du får snygga kanter. Denna deg behöver inte förgräddas!

Skiva den förkokta potatisen och fördela skivorna jämnt över pajskalet. Blanda samman resterande ingredienser. Bred ut ostblandingen över potatisen och grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter, 175-190 grader. Tills den fått gyllenbrun och vacker färg, samt stannat.

Servera pajen ljummen tillsammans med finhackad rödlök och röd stenbitsrom. Och ett par kräftor såklart...

Kommentarer