2008/08/09

Grönsaksgratäng med fluffigt täcke

Det här käkade vi igår tillsammans med helstekt fläskfilé. Det var supermumsigt. Roligt med något helt nytt för smaklökarna. Och än en gång...GI-vänligt!!! :)

Ingredienser:
4 st röda paprikor
2 st zucchini - modell mindre eller 1 st aubergine
1 st rödlök
salt & peppar
2 st ägg
2 msk Dijonsenap
1 dl rapsolja
1½ dl gräddfil
1 tsk salt
1-2 krm cayennepeppar
2 dl riven parmesan
1 st vitlöksklyfta - riven

Dela och kärna ur paprikorna. Lägg dom med den kupade sidan upp på en plåt. Grilla paprikorna högt upp i ugnen i ca 15 min tills skalet börjar bli svart och bubbligt. Låt svalna, gärna i en plastpåse - då går skalet lättare att ta bort. Lägg dom sedan i en ugnsfast form.

Skiva zucchinin i centimetertjocka skivor. Salta och peppra. Stek dom gyllenbruna på båda sidorna och placera dom i samma form som paprikorna. Skiva löken i ringar och lägg dom på resten av grönsakerna.

Dela äggen. Blanda äggulorna med senapen och vispa i oljan lite i taget. OBS! Det är så här man gör majonäs....var försiktig...den får inte skära sig. Rör i gräddfilen och krydda.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum, vänd ner i gräddfilssmeten. Bred ut smeten över grönsakerna. Strö över riven ost blandat med riven vitlök. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills osten fått gyllenbrun färg. Smaklig måltid!

Inga kommentarer: