2008/06/09

Mammas kycklingsallad

Den här salladen smakar barndom för mig! :) Mamma gjorde alltid den när vi skulle åka på utflykter, t.ex. till stranden eller till nån lekpark osv. Charmen med den är att den är lite gammeldags, allt i samma skål, dressing och allt. Och det bästa av allt är att det blir mycket och den är oftast ännu godare dagen efter! Så gör den gärna ett par timmar innan servering...och ät den kall en varm sommardag.

Ingredienser:
1 rensad grillad kyckling
1 pkt frysta räkor - tinade
1 litet pkt gröna små ärtor
2 hg ost i små kuber (gärna en lagrad)
4 port kokt ris
½ - 1 huvud isbergssallad
3 tomater
3 hårdkokta ägg

Dressing
3 dl gräddfil
2 dl dl majonäs
Curry efter smak
salt & peppar

Rör samman ingredienserna till dressingen. Blanda den med riset. Hacka i ordning salladen. Ta fram en stor salladsskål. Nu är det dags att börja göra lager av salladen.

Börja med ett lager isbergssallad i botten. Strö över lite av ärtor, räkor, kyckling, ostkuber, tomater. Bred ut ett lager av dressingriset, och börja sedan om med ett nytt lager med istbergssallad. Tryck till allt lite då och då, så lagren sätter sig.

Avsluta med ett lager sallad på toppen, och dekorera med klyftor av ägg och tomat. Låt stå i kylen ett par timmar innan servering. Servera med en god ostbaguette till! Smaklig måltid!

Tips! Den här salladen går nog att variera lite som man vill. Fast för mig personligen blir det inte så mycket bättre än kyckling och curry. Varför inte göra en medelhavsinspirerad!? Behåll kycklingen och räkorna, men gör dressingen med lite chili och soltorkade tomater istället. Byt ut ostkuberna mot fetaost, och kanske ärtorna mot oliver.

Själva idén med dressingen tillsammans med riset är grundpelaren till en saftig, matig och god sallad. Sedan är smaken bunden till hur vild fantasi du har! Lycka till!

Inga kommentarer: