Päron- och chokladbullar

Baket inför födelsedagen är i full gång! Vad sägs om dessa bullar? Fyllda med ricotta, päron och choklad...toppade med pärlsocker och pinjenötter! Kanelbullar, släng er i väggen! Det är första gången jag provar dessa, och de blev jättebra. En fråga dock, hur gör man små bullar? Mina ser alltid ut som cafébullar, hur stora som helst! Men i och för sig, vad gör det? Då slipper man ju ta två...om man kan låta bli!?


Ingredienser:

Grundrecept vetebullar
50 g jäst
1 dl socker
150 g smör
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
(2 tsk stötta kardemummakärnor) - I HATE!!! Blääää!
1,4 l vetemjöl special

Fyllning
2 st stora päron
4 msk socker
100 g rumstempererat smör
200 g ricottaost - funkar även med annan färskost, tex kesella
100 g grovhackad 70% choklad

Topping
1 st uppvispat ägg
1 dl pärlsocker
50 g pinjenötter

Smula jästen i en bunke, häll över sockret och låt jästen smälta. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till ca 37 grader. Häll över jästen och blanda i de torra ingredienserna. Blanda till en jämn smet, arbeta den ett par minuter. Låt jäsa under bakduk i 30-40 min. Degen ska dubblas i storlek.

Dela degen i 2 delar och kavla ut till en stor platta, ca 35 x 50 cm. Bred hälften av smöret och hälften av osten på degplattan. Strö över hälften av päron, socker, och choklad. Rulla ihop degen från långsidan och skär i lagom stora skivor. Lägg skivorna i pappersformar på en plåt. Gör likadant med den andra deghalvan. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Pensla på uppvispat ägg, strö över pärlsocker och pinjenötter. Grädda i 250 grader, i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter tills bullarna fått fin gyllenbrun färg. Låt kallna på galler under bakduk.

Bon apetit!!!

Kommentarer