2008/04/08

Hel örtöverbakad kyckling

Jag älskar kyckling! Tror jag skulle kunna äta det varje dag nästan, eller kanske inte, men jag tycker i alla fall att det är väldigt gott och en väldigt tacksam rätt att laga. Man kan variera den så mycket, och det är svårt att misslyckas. Den här gången, blev det en hel i ugnen! Mums!

Ingredienser:
1 st hel kyckling
1 msk soja
1 msk olja
salt & peppar

Fyllning
100 g fetaost
100 g philadelfiaost
0,5 citron - saften
2 dl färska örter - Denna gång använde vi citronmeliss & koriander

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman fyllningen. Lägg kycklingen på rygg med öppningen mot dig. Lyft på skinnet från kycklingbröstet. Gör ett litet snitt med en vass kniv så att du kan sticka in ett trubbigt föremål ,t.ex. ett skedskaft - fast jag rekomenderar fingrarna, mellan skinnet och köttet på bröstfilén. D.v.s. lossa lite på skinnet så det bildas en stor ficka över varje filé. Är du riktigt händig kan du lossa på skinnet ända ut till lårfiléerna. Fyll utrymmet med ostblandningen.

Tips! Låt blandningen stå i kylen en stund så är det lättare och mindre kladdigt att försöka fördela ostmassan i kycklingen.

Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Blanda olja, soja, salt & peppar och pensla kycklingen. Stek i mitten av ugnen tills skinnet är brunt och fint, lägg sedan över folie och fortsätt tills kycklingen är klar. Ös den då och då med den sky som rinner ut. Total stektid ca 1,5 - 2 timmar - innertemp 70 grader.

Tips! Gör världens godaste sås av skyn från kycklingen. Blanda önskad mängd sky med grädde, lite soja och krydda efter behag. ALLTID lika gott!
Tips! För slö för att göra egen örtfyllning? Köp färdigt kryddsmör på tub och fördela under kycklingskinnet. Funkar, jag lovar! :)

Inga kommentarer: