OBS!!! Den här pajdegen är helt grym! Vi gör aldrig nån annan sedan vi provade denna första gången. Helt suverän och lätthanterlig!!!
Ingredienser:
Pajdegen
50 g rumstempererat smör/ margarin
4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienserna till degen och knåda samman till en smidig deg. Kavla ut degen och klä in pajformen. Skär rent runt kanterna för snygg finish.
Fyllning
500 g nötfärs
1 stor gul lök
½ l kantareller Tips! Konservburkarna på affären funkar oxå, ta 2 små.
2 vitlöksklyftor/ alt. vitlökspeppar
(valfria kryddor)
salt & peppar
Täcket
5 dl créme fraiche
2 dl riven ost, gärna lagrad
Hacka löken och fräs den tillsammans med köttfärsen. Krydda efter smak och tillsätt kantarellerna mot slutet. Fördela i pajskalet. Bred créme fraichen över köttfärsblandningen och strö över den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen tills allt är varmt och osten fått gyllenbrun färg. Servera med en god sallad. MUMS!!!
Tips på alternativa smaksättningar!!!!
Gorgonzola - sprid ut ett par klickar under créme fraiche täcket
Chili - gör köttfärsen hot med lite chili, hur gott som helst
Tacos - varför inte slänga i en påse tacomix så är tacopajen klar
Den här pajdegen tillsammans med idén om ett "täcke" funkar till vilka ingredienser som helst; kyckling-, tonfisk-, kassler- broccoli- eller grönsakspaj. Bara fantasin sätter gränser. "Täcket" i sig går ju också att smaksätta...curry, paprika, chili, dill...osv.