2008/02/28

Purjolökspaj från Orienten

Den här "pajen" smakade jag första gången för kanske 12 år sedan. Vi hade grannar som kom från Kosovo och dom bjöd oss på den här rätten ibland. Det blev snabbt min favorit och mamman i familjen bakade ofta den till min födelsedag. Nu har hon personligen lärt mig och min mamma att göra den och plötsligt är purjolökspaj det enda vi äter! :) Det är lite jobb med att göra den, men det är klart värt besväret när det är klart. Hur fantastikt gott som helst!!! Mums!

Ingredienser:
Pajdegen
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
Vetemjöl - här har vi inget mått, tillsätt tills en fast deg bildats
100 - 150 g margarin

Fyllning
2 st purjolökar
2,5 dl créme fraishe
2,5 dl gräddfil
salt & peppar

Börja med degen. Mät upp vatten, observera att det ska vara ljummet. Tillsätt vetemjöl och salt tills att en fast deg bildats. Låt stå en stund under tiden du gör i ordning fyllningen.

Fyllning: skölj och ansa purjolökarna. Skär dom i bitar, ca 1 cm tjocka. Fräs dom i lite smör tills de "vissnat". Salta och peppra lite. Blanda samman créme fraishe, gräddfil och lökfräset. Ställ åt sidan. OBS! Man kan använda nästan hela purjolöken. Även en bit av blasten om man skär bort den torra översta delen och sköljer ordentligt. Det är faktiskt gott!

Pajskalet: Nu är det dags för lite krångel!!! :) Men kom ihåg, det är värt det! Smält margarinet och ställ åt sidan. Dela degen i hälften och dela varje hälft i lika många små bullar, ca 6 st eller så. Kavla ut varje bulle till en tunn pannkaka. Pensla varje med smör, på båda sidorna, och lägg dom uppe på varandra, som en pannkakstårta. Gör samma sak med den andra hälften av degen. Dessa är botten resp. locket! "Dra" försiktigt ut degen till en stor platta. Degen ska i slutändan täcka botten på en smord långpanna. Hur Ni sedan går till väga är upp till Er! :) Den ska dock inte kavlas, för då kan smöret mellan varje platta tryckas ut.

Bred ut fyllningen på bottenplatten men försök att spara en fri kant runt hela degen. Lägg på "locket" och vik ihop degkanterna med varandra runt om. Pensla med smör på toppen och grädda i mitten av ugnen 200 grader, ca 40 minuter, tills pajen fått vacker färg.

Inga kommentarer: