2009/10/07

Dillkött

Husmanskost när det är som bäst! Det blir inte godare än så här! (Bilduppdaterat recept)

Ingredienser:
600 g kalvkött (helst!)
1 st morot
1 st purjolök
½ röd paprika
8 st svartpepparkorn
salt efter egen smak

Sås
6 dl buljong - från köttkoket
1 dl dill (eller mer!)
0,5 msk ättikssprit
2 tsk strösocker
1 dl grädde
+ redning

Skär köttet i lagom stora bitar och lägg det i en gryta. Fyll på med vatten så att det precis täcker köttbitarna. Koka upp och skumma av ytan. Skala och skär morot och purjolök i bitar och låt koka med köttet på medelsvag värme tills det är riktigt mört, ca 1-1½ timme. När köttet är klart lyft ur det ur buljongen och lägg det åt sidan en stund. Kasta bort morötter och purjolöken - de var bara smaksättare.

Nu är det dags för såsen! Sila och mät upp buljongen i en kastrull. Om det inte finns tillräckligt - tillsätt mer vatten och buljongtärning/ fond! Koka ihop tillsammans ättikssprit och socker. Tillsätt dill, grädde, fintärnad paprika och redning. Lägg ner köttet i såsen igen och låt allt koka tills köttet är genomvarmt igen. Servera till kokt potatis.

Smaklig måltid!

1 kommentar: