2008/01/14

Lasagne á la Linda

Tony älskar lasagne! :) Jag tycker också det är jättegott men lite för mättande. Därför gjorde jag igår en annan variant med lite mindre kött, men med massor av grönsaker. Det blev supergott, och det tyckte Tony med! Rätten är ganska GI vänlig då den innehåller mer grönsaker än pasta.

Ingredienser:
Gröna lasagneplattor
1 liten zucchini
1 liten aubergine
1 purjolök
10 st färska champinjoner
3 paprikor, gärna blandade färger
1 liten låda färsk bladspenat
salt & svartpeppar

200 g nötfärs
1 stor gul lök
3 burkar krossade tomater
3 msk tomatpuré
½ dl ketchup
1 ½ tsk sambal oeleksalt & kryddor efter smak

6 dl mjölk
Redning
salt & vitpeppar(ev. muskotnöt)
1 dl riven ost

+ Riven ost till toppen!

Stek alla grönsaker i omgångar och lägg åt sidan på ett fat. Tänk på stektid och kombinera de grönsaker som passar bäst ihop. Stek inte grönsakerna för länge, utan lämna lite tuggmotstånd! Salta och peppra efter smak.

Stek hackad lök och köttfärs färdigt. Häll på de krossade tomaterna, tomatpurén, ketchupen och sambal oelek. Låt koka ihop ett par minuter och krydda efter smak. Gör som du brukar när du gör köttfärssås helt enkelt! Obs! Den ska vara ganska rinnig...vätskan behövs till lasagneplattorna. Ställ åt sidan.

Gör en vit sås, Bechamél. Jag fuskar alltid med färdig redning, då slipper man ev. mjölsmak. Krydda efter smak, gärna med muskot, det är jättegott. Tillsätt osten. Ställ åt sidan.

Nu är det dags att montera lasagnen. Hitta en stor ugnsfast form som du vill använda. Börja med ett litet lager vit sås och köttfärssås i botten. Lägg på plattor så det täcker såsblandningen. Fortsätt med ett till lager av båda såserna och ett lager av grönsakerna. Sedan mer plattor...och upprepa till formen är full. Tänk dock på att du ska avsluta med ett lager vit sås och riven ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter i 225 grader.

Inga kommentarer: