Italiensk meny

I lördags bjöd vi våra bästaste kamrater på middag. Och som vanligt kan inte lilla Linda hålla fingrarna i styr, så det blev temamiddag med 3 rätter och Italien som gemensam nämnare. :) Tar man dessutom med mig till Ikea 2 dagar innan den planerade middagen, resulterar det i nya tallrikar, champagneglas och styliga servetter = snyggaste dukningen i stan!


  • Förrätt - Galiamelon med prosciutto
  • Varmrätt - Fylld helstekt fläskfilé med rotsakslåda och gorgonzolasås
  • Dessert - Chokladpannacotta med syrliga bär

Förrätten kräver ingen matlagning direkt. Man skär bara upp melonen i skivor, lägger på den lufttorkade skinkan och kryddar med lite salt och peppar. Tips! Använd gärna gourmetsalt och nymalen svartpeppar.

Fläskfilé
Skär 2 snitt i filén från 2 olika håll (ovan och under) så att filén kan vikas ut till en "platta". Lägg på önskad fyllning. För denna italienskinspirerade meny använde vi soltorkade tomater, färsk basilika och parmesanost. Rulla ihop filén som en rulltårta och fäst med tandpetare eller steksnöre. Förstek filén i het panna och krydda efter önskemål. Ställ den i ugnen och stek filén vidare tills den nått en innertemperatur på omkring 75 grader.

Rotsakslåda
Gör en vanligt potatisgratäng, men byt ut önskad mängd potatis mot kålrot och morötter. Skiva dom lika tjocka som potatisarna, då de har samma koktid. Tips! Använd purjolök i denna gratäng, supergott!

Gorgonzolasås
½ liten purjolök
1 burk créme fraiche
1 dl vitt vin
100 g gorgonzola - Tips! Gorgonzola Dolce ger mildare smak
En skvätt fond av valfri sort
salt & peppar

Fräs purjolöken i lite smör. Tillsätt resten av ingredienserna och småkoka till osten smält ordentligt. Om du smular ner den går det fortare. Klart!

Chokladpannacotta
4 dl grädde
½ dl socker
1 vaniljstång
100 g MARABOU mjölkchoklad - OBS! Inte blockchoklad, snälla!!!
2 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ungefär 5 minuter. Koka försiktigt upp grädden tillsammans med socker, och skårad vaniljstång. Skåra den på längden! Hacka under tiden chokladkakan till flisor, så smälter den fortare. Ta ur vaniljstången när grädden blivit varm nog och rör ner chokladen. Tillsätt gelatinbladen och vispa ordentligt tills de är helt och hållet upplösta. Häll upp i en form och låt stelna i kylen, ca 3-4 timmar innan servering. Tips! Häll upp pannacottan i snygga glas, ett till varje person. Servera med osockrade blåbär och hallon.

OBS! Grädden ska inte koka, den är klar när det bildas små bubblor runt kanten av kastrullen och du ser att det ryker ordentligt om gräddblandningen. Rör hela tiden! Bränd grädde smakar f-n! Vad gäller gelatinet så kan man lösa upp det i lite av gräddblandningen innan man blandar i resten. Då ser man lättare om de smält ordentligt. Lycka till!