2007/12/26

Pepparkaks cheesecake

Cheesecake är mumsigt, och denna juliga variant är supergod på julbordet. Den är ganska mastig, så den räcker till många! :) Tyvärr har den lite för vuxen smak, så gör något annat till barnen...dom brukar inte gilla den här.

Ingredienser:

Botten
75 g smält smör eller margarin
30 st pepparkakor - vi rekomenderar Kung Oscars

Fyllning
2 gelatinblad
200 g naturell färskost, t.ex. Philadelfia
2 dl créme fraiche
skal av 1 apelsin, finrivet
3/4 dl florsocker

Smält smöret och krossa pepparkakorna fint. Blanda samman och tryck ut i en form, gärna med avtagbar kant och non-stick, ca 22-24 cm i diameter. Ställ formen i kylen så kakbottnen stelnar. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Rör ost, créme fraiche, apelsinskal och socker till en mjuk röra. Viska gärna med elvisp för att få den fluffig och fin. Ta upp gelatinbladen från vattnet och smält dom försiktigt i en kastrull på svag värme. Tips! Tillsätt en tesked vatten för att få fart på smältningen. Vispa ner gelatinet i ostblandningen och bred ut den över den kalla kakbottnen. Låt stå i kylen minst en timme innan servering. - Jag brukar göra denna dagen innan servering!

Enligt receptet ska man garnera med syltade apelsinskal, men det gillar inte jag så jag brukar garnera med ett par rispor av apelsinskal och i år stylade jag till den med lite silverkulor! Det blev superstylish! :)

Lycka till!

Inga kommentarer: