2007/12/29

Budapestrulle

Idag ska vi fira Tonis födelsedag hemma hos hans föräldrar, och söt och go som jag är så har jag bakat tårta! :) Mamma har lärt mig baka den här rullen och den är supergod! Ganska lätt att göra också, lite nervvrakande på slutet men man får ta mod till sig.

Ingredienser:

Botten
2 dl äggvita (ca 6 st)
3 dl socker
100 g finhackade hasselnötter
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk strösocker alt. 1 tsk vaniljsocker

Fyllning
3 dl vispgrädde
2 tsk kakao
1 burk mandarinklyftor i sockerlag (300 g)

Garnering
smält choklad alt. florsocker

Vispa äggvitorna och sockret till en maräng. Tips! Du vet att den är klar när du kan vända bunken upp-och-ner utan att smeten rinner ur. Blanda de torra ingredienserna i en skål brevid och vänd försiktigt ner i marängen. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Lägg 2 st omlott så även kanterna täcks. Smeta ut marängsmeten i plåten. Gör den så slät och jämn som möjligt. Detta är lite krångligt då smeten är seg och bakplåtspapprena gärna vill åka omkring. Tålamod!

Grädda smeten i mitten av ugnen, 175 grader i 15-20 min. När kakan är färdiggräddad låt den svalna en aning, ståendes i långpannan. Stjälp sedan upp den på sockrat bakplåtspapper...som när man gör rulltårta. Det är detta moment som är nervigt! :) Dra sedan försiktigt av bakplåtspapprena från kakan och låt den svalna under långpannan. Tips! Om papprena har svårt att lossna kan du pensla med kallt vatten så lossnar de lättare...

Under tiden kakan svalnar kan du göra fyllningen. Vispa grädden ganska hårt och blanda i kakao och socker. Låt mandarinerna rinna av ordentligt i en sil och blanda sedan i dem i gräddblandningen. När kakan kallnat helt klicka ut fyllningen i mitten av kakan och vik/ rulla in kanterna med hjälp av bakplåtspappren som kakan ligger på. Låt kakan ligga med skarven neråt. Dekorera med smält choklad eller florsocker.

Lycka till! Mums...

Inga kommentarer: