Lammfärsbiffar med morotsköfte

Morotsköfte, vad är det? Svaret är den turkiska motsvarigheten till Tapas - plockmat. Jag hittade det här receptet i en jättefin kokbok om orientalisk mat, och det var något som gjorde att fastnade för det. Men vad äter man till morotsbiffar? Då kopplade jag på min grekiska nerv och resultatet blev lammfärsbiffar, stekt halloumi och fetaostcréme. Varsågoooood!!!!

Ingredienser:
( 4 port. )
Lammfärsbiffar
0,5 kg lammfärs
0,5 dl mjölk
1 msk potatismjöl
2 msk olja
2 tsk fransk senap - Dijon
2 tsk dragon
1 st ägg

Blanda samman allt till en smidig smet. Forma biffar och stek. Lätt va? Håll dom varma i ugnen tills morotsbiffarna är klara.

Morotsköfte
1 kg morötter
200 g vitt bröd
10 st torkade aprikoser
2 vitlöksklyftor - gillar man vitlök tar man mer!
1 liten knippa persilja - gärna storbladig
1 liten knippa mynta
3 msk pinjenötter
1 tsk paprikapulver
1 st ägg
salt & peppar
1 st lime
+ halloumiost

Koka morötterna mjuka. Det går fortare om dom delas i mindre bitar! Mosa dom i en bunke. Spara en morot till garnering! Smula brödet, hacka aprikoserna, hacka vitlöken och örterna. Blanda allt tillsammans med morötterna. Tillsätt nötter, kryddor och ägg. Blanda till en något klibbig smet. Forma till avlånga järpar, rulla dom i lite vetemjöl och stek dom, ca 5-10 min i medelvärme.

Skölj och skiva limen, stek dom snabbt i pannan. Hyvla den råa moroten och dekorera de stekta biffarna med detta. Håll järparna varma medan du steker halloumi-osten. Skiva den till lagom tjocka skivor och stek till gyllenbrun färg - krispig yta! Mums!

Fetaostcréme
Créme fraishe
Fetaost - smulad
1 liten knippa persilja1
liten knippa mynta
svartpeppar

Blanda allt och låt stå en stund innan servering. Observera att det inte behövs något salt då fetaosten är väldigt salt av sig själv! Den här såsen passar nog till det mesta. Vi funderade t.o.m på att dippa lite tortillachips i den! :) Såsgalningar som vi är!

Det tog ganska lång tid att göra den här middagen men det var väl värt det! Min pojkvän påstod att han fick en orgasm i munnen...och vem vill inte uppleva det? :D

Lycka till!