Gulaschsoppa

Ungersk husmanskost när den är som bäst! Precis som många andra "vanliga" utländska rätter så finns det hundratals olika varianter på även denna. Men här nedan kommer mitt egna bidrag, jag hoppas det smakar!

Ingredienser:
(ca 4-6 port.)

2 st gula lökar
2-4 vitlöksklyftor (efter smak)
2 st röda paprikor
1/4 st rotselleri
3 st lagom stora potatisar
200 g nötfärs
1 l vatten
2 burkar krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
2-3 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
2 tsk mejram
2 tsk kummin
salt & peppar

Finhacka löken och vitlöken. Skär paprika, selleri och potatis i tärningar. Bryn vitlök, lök och färs i en stekpanna och häll sedan över i en lämplig gryta. Fräs sedan grönsakerna och häll i grytan. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt koka ihop till en mustig soppa/gryta, tills grönsakerna är mjuka, ca 20-25 min. Smaka av med eventuellt mer mejram och kummin samt salt & peppar efter smak. Serveras med en klick créme fraiche på toppen, jättegott!

Tips! Igår när vi gjorde den här soppan/ grytan tillsatte vi även morötter, vitkål, champinjoner och en bit ryggbiff. Allt skuret i lika tärningar som de andra ingredienserna. Vill man inte äta kött så kan man säkert byta ut köttbuljongen mot grönsaksbuljong och skippa färsen och köttet helt. Kanske tillsätta linser eller bönor för att få soppan lite matigare. Lycka till!

Kommentarer