Krusbärskaka

Det är väl bärtider nu. Visserligen har mina krusbär i år blivit saft men denna kaka gjorde jag förra hösten med gott resultat. Det är ett amerikanskt recept som jag översatt så måtten är ju lite mystiska kanske. Men smarrigt blev det! 

Fyllning:
½ liter krusbär
4 msk socker
2 tsk majsmjöl
½ tsk mald ingefära

Smet:
1 dl gräddfil
1 st ägg +1 äggula extra
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl special
1 dl farinsocke
1 tsk kanel
1½ dl smält smör
en nypa salt

Topping:
2½ dl vetemjöl special
1 dl socker
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
6 tsk smör (skär kallt smör i kuber stora som tsk)

Blanda krusbären med socker, majsmjöl och ingefära.

Blanda gräddfil, ägg och vanilj i en skål. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt smöret. Tillsätt gräddfilsblandningen lite i taget och blanda till en slät smet.

Häll 2/3 av smeten i en smord och bröad form. Häll krusbären över, och bred ut den sista smeten över krusbären.

Smula samman alla ingredienser till toppingen. Detta är typ en smuldeg. Strö ut den över kakan. Grädda kakan i mitten av ugnen, 175 grader i ca 45-50 minuter. Testa med en teststicka om den är färdig innan du tar ut den.

Lycka till! 

Kommentarer