Födelsedagstårta 2012

Jag firade min 30-årsdag förra helgen och detta var min tårta. Jag hade varken tid eller lust att göra en "snygg-tårta" med sockerblommor och spritsad grädde så jag körde på en klassiker istället. Kärt barn har många namn men jag kallar den för "Farmortårta" eftersom den alltid bakades av min mammas farmor när jag var liten. Eftersom jag hade ganska många gäster bakade jag en tårta stor som en långpanna. Därför är nedanstående recept dubblerat och jag följde receptet 2 gånger för att baka 2 st bottnar.

Ingredienser:

Tårtbotten
200 g rumsvarmt Arla smör
3 dl strösocker
10 äggulor
8 msk mjölk
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver

Maräng
10 äggvitor
5 dl strösocker

Fyllning/ Dekoration
2-3 dl rabarberkompott
6 dl vispgrädde
2 tsk vaniljpulver
2 liter färska jordgubbar
Citronmeliss

Börja med kompotten: Hacka rabarberstjälkar i skivor, koka tillsammans med saften av ½ citron och 1 dl socker tills rabarbern blivit mjuk och mosig. Låt svalna - häll eventuellt av lite vätska innan den läggs på tårtan. Annars kan det bli för blött!


Sätt ugnen på 150°. Vispa smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret. Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper. Bred över marängen toppigt. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 min. Låt kakan kallna. Upprepa proceduren om du ska göra en till botten.

Vispa grädden med vaniljen. Klyfta jordgubbarna. Bred på rabarberkompotten på en av tårtbottnarna. Bred på rikligt med grädda. Strö ut jordgubbarna. Lägg på nästa lager tårtbotten och dekorera med jordgubbar och färska citronmelissblad.

Lycka till!


 

Kommentarer

. sa…
Mmmm, äntligen ett bra recept på en långpannetårta! Tack, det ska testas!
Emma sa…
Tårtan ser väldigt god ut!
Har skickat vidare en frågeutmaning från min blogg till dig!

Ha det gott
Emma