Moussetårta med choklad & mango

Ja det var bra länge sen jag gjorde denna tårta...gjorde den faktiskt till påsk pga den vackra gula färgen...men jag har inte kommit mig för att blogga om den förrän nu.

Ingredienser:
Botten
3 ägg
1½ dl strösocker
5 msk potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Chokladmousse
4 äggulor
3 msk strösocker
3 st gelatinblad
125 g mjölkchoklad
3 dl vispgrädde

Mangomousse
3 st gelatinblad
250 g mangopuré (barnmat)
100 g florsocker
3 dl vispgrädde

Mangogelé
2 st gelatinblad
1 msk mangopuré
1 dl apelsinjuice

Garnering
Physalisfrukter

1. Botten: Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner potatismjöl, kakao och bakpulver. Bred ut smeten försiktigt på en pappersklädd plåt. Lagom i storlek så den täcker botten på den form du tänkt använda. Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter. Ta ut kakan ur ugnen, strö över lite strösocker innan kakan svalnat. Vänd över kakan på ett nytt bakplåtspapper och låt kallna.

2. Chokladmousse: Kläm fast ett bakplåtspapper i en rund bakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Smält chokladen över ett vattenbad. Skär ut en kaka av chokladkakan och lägg den i botten av formen. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden fluffig. Smält de avrunna gelatinbladen försiktigt i en kastrull på svag värme. Rör ut lite av grädden i det smälta gelatinet för att det ska bli lättare att blanda med äggsmeten. Rör ner den smälta chokladen i äggsmeten, tillsätt gelatingrädden och rör ordentligt till en jämn smet. Vänd försiktigt ner den resterande vispade grädden. Bred moussen över chokladbotten, försök att få den så jämn som möjligt. Ställ i frysen för att stelna i ca 30 min - 1 timme.

3. Mangomousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda florsocker och mangopuré. Vispa grädden fluffig. Smält de avrunna gelatinbladen försiktigt i en kastrull på svag värme. Rör ut lite av grädden i det smälta gelatinet för att det ska bli lättare att blanda med mangopurén. Blanda gelatingrädden med mangopurén och vänd sedan försiktigt ner resterande grädde. Bred ut mangomoussen jämnt över chokladmoussen. Ställ i kylen för att stelna, ca 1- 2 timmar.

4. Mangogelé: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält de avrunna gelatinbladen försiktigt i en kastrull på svag värme tillsammans med juice och mangopuré. Rör om ordentligt och låt svalna ett par minuter. Skeda ut gelén försiktigt över mangomoussen. Ställ tillbaka tårtan i kylen och låt stelna någon timme innan servering. Garnera med physalis.

Lycka till!

Kommentarer

Ann-Sofi sa…
Åh det vattnas i munnen. Så fin dessutom.
lindasmat sa…
Tack! Ja den var fantastiskt god, prova! :)