Maksalaatikko (Finsk leverlåda)

Då min sambo är född i Finland har jag lyckligtvis nog fått smaka på lite klassisk finsk julmat. En av dessa godingar är leverlåda. Jag håller med om att det låter fruktansvärt men många av oss äter ju leverbiff och det här är absolut inget konstigare! SUPERGOTT! Det har faktiskt blivit en av mina favoriter på julbordet.

Ingredienser:
2 dl ris
4 dl vatten
1,2 l mjölk
300 g mald nötlever
2 medelstora finhackade lökar
1-2 dl russin
4 msk sirap
1 tsk vitpeppar
1 tsk mejram
3 tsk salt
1 ägg

1. Lägg riset i kokande mjölk- & vattenblandning och koka till en lös gröt, låt svalna.
2. Blanda samman mald lever, lök, russin, lök, kryddor och ägg.
3. Blanda samman gröt och levermix, blandningen ska vara ganska lös.
4. Häll blandningen i en smord ugnsfast form och klicka över lite smör.
5. Grädda lådan vackert brun i medelvarm ugn. Den är klar när den börjar släppa från kanterna.

Lycka till!