Lanttulaatikko (Finsk kålrotslåda)

Jag fortsätter med mina finska julrätter. Här kommer en annan god låda innehållande kålrot. Jättegott till julskinka med senap!

Ingredienser:
1½ kg kålrot
1½ dl vispgrädde
4 msk smör
Salt, peppar & muskot

Skala och skär kålroten i små kuber. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och mixa kålroten tillsammans med grädde och kryddor till en slät smet med en stavmixer eller i en matberedare.

Häll smeten i en smord ugnsfast form, gör "toppar" med en gaffel. Klicka lite smör på toppen och grädda i mitten av ugnen, ca 15 min på 225 grader. Tills lådan fått vacker färg på topparna. 

Lycka till & smaklig måltid!

Kommentarer

Anonym sa…
Gillar skarpt! Mitt finska hjärta börjar bulta litet extra... Verkligen kul att se våra julmatstraditioner på svenska matbloggar. Med risk för att låta som en besserwisser nu; men den rätta stavningen är "lanttulaatikko". Några bokstäver borta bara :)
lindasmat sa…
Åh, va bra! Tack, jag ändrar stavningen med detsamma. Mvh// Linda
Suzan sa…
åh vad gott!!