Farmors pepparkakor
Försök att inte grädda dem lika länge som jag! Haha! |
Ingredienser:
1 kopp sirap (1½ dl)
1 dessertsked kanel
1 dessertsked ingefära
1 dessertsked kardemumma
1 dessertsked mald nejlika
200 g smör
400 g strösocker
2 st ägg
2 tsk bikarbonat
700 g vetemjöl special
Koka upp sirap med kryddor, häll över rumstempererat smör. Rör tills allt löst sig. Blanda i socker, ägg och till sist mjöl och bikarbonat. Blanda till en slät deg. Gör pepparkakorna på en gång. Grädda i mitten av ugnen, 200 g, i ca 10 minuter tills kakorna fått fin brun färg!
Tips: Denna deg är inte jättekryddig utan ganska mild. Vill man ha starkare pepparkakor tillsätter man lite mer av alla kryddorna. Orginalreceptet innehåller eg. 1 kg vetemjöl men jag blandade i mjöl tills jag tyckte degen var bra. Det slutade på ca 700 g.
Lycka till!
Kommentarer