Farmors pepparkakor

Försök att inte grädda dem lika länge som jag! Haha!
Då var det dags för lite pepparkakor! Det var läääänge sedan jag bakade pepparkakor från grunden. Har fuskat ett par gånger med färdigköpt deg men i år så har jag letat på min gammelfarmors gamla pepparkaksrecept. Och jag kan bara meddela att jag aldrig någonsin kommer köpa varken färdiga kakor eller deg igen! 

Ingredienser:
1 kopp sirap (1½ dl)
1 dessertsked kanel
1 dessertsked ingefära
1 dessertsked kardemumma
1 dessertsked mald nejlika
200 g smör
400 g strösocker
2 st ägg
2 tsk bikarbonat
700 g vetemjöl special

Koka upp sirap med kryddor, häll över rumstempererat smör. Rör tills allt löst sig. Blanda i socker, ägg och till sist mjöl och bikarbonat. Blanda till en slät deg. Gör pepparkakorna på en gång. Grädda i mitten av ugnen, 200 g, i ca 10 minuter tills kakorna fått fin brun färg!

Tips: Denna deg är inte jättekryddig utan ganska mild. Vill man ha starkare pepparkakor tillsätter man lite mer av alla kryddorna. Orginalreceptet innehåller eg. 1 kg vetemjöl men jag blandade i mjöl tills jag tyckte degen var bra. Det slutade på ca 700 g.

Lycka till!

Kommentarer

Marie G sa…
Provade och godkända!! Hur gott som helst och enkelt att göra!
lindasmat sa…
Så bra att de blev godkända! ;) Faktiskt det godaste receptet jag testat iaf. Kram.
Marie G sa…
Gav en burk till mor och receptet blev genast efterfrågat! En snabb hänvisning hit och det var löst!