2010/05/10

Boktips!

Har läst ett par böcker på sistone som jag tänkte tipsa Er om. Då jag är lika slö som en mätt sork i potatislandet har jag hämtat informationen från adlibris.se.


Vegomyten - Lierre Keith

En vegetarisk livsstil är inte hållbar i längden, varken för individen eller för planeten. Den vegetariska myten bygger på okunskap om de ekologiska naturlagarna. I Vegomyten presenterar Lierre Keith sin syn på maten och rättvisan ett radikalt manifest för en hållbar livsmedelspolitik.

Det storskaliga spannmålsjordbruket förgriper sig systematiskt på vår jord. Odlingen av vegetarisk basföda, som ris och soja, gör att vattenreserverna sinar. Den biologiska mångfalden minskar, jorden utarmas och klimatförändringen påskyndas.

Gräsätande idisslare skall äta det som vi inte kan cellulosa och förvandla den till det vi behöver protein och fett. Avstå inte från kött. Men välj omsorgsfullt, för din egen hälsa och för vår gemensamma framtid.

Vegomyten utmanar allt du hittills har lärt dig om maten vi äter.


Hjärnkoll på vikten - Martin Ingvar, Gunilla Eldh

För många är bantning en serie misslyckade experiment. Trots kaloriräknare, stegmätare, hushållsvåg och viktcoaching går vikten snarare upp än ner.

Att det enda som hjälper är att äta mindre och röra sig mer är något som överviktiga fått höra till leda. Men så enkelt är det faktiskt inte. Vägen till en framgångsrik och hållbar viktkontroll går via hjärnan. Den har en överordnad roll när det gäller vårt grundläggande behov av mat och dryck. Hjärnans belöningssystem är en osynlig supermakt som styr vårt handlande på gott och ont, och som föredrar mat som skjuter blodsockernivån i höjden och ger oss en omedelbar kick.

I den här boken får du veta hur man samarbetar med belöningssystemet i stället för att kämpa emot det. Det är lättare att banta med än mot hjärnan! Hjärnkoll på vikten vänder sig både till dig som vill gå ner i vikt och till dig som ger råd om vikt och hälsofrågor.

Ät upp till bevis! - Fredrik Nyström

Gör maten oss friskare eller sjukare? Ät upp till bevis! är en frispråkig och fördomsfri bok som vänder sig till dig som inte nöjer dig med samhällets allmänna kost- och hälsoråd. Professor Fredrik Nyström utmanar alla som har en åsikt: upp till bevis! Själv ger han vetenskapliga referenser i sin bok, för att visa på att detta inte bara är tyckande, utan fakta.

Många »sanningar« om kost och hälsa vilar på svag eller obefintlig bevisföring. Fredrik Nyströms forskning visar att åtskilliga borde omprövas i grunden. I Ät upp till bevis! redogör han för studier som drar felaktiga slutsatser om farliga samband mellan kost och sjuklighet. Och omvänt. Många studier påstås visa nyttiga samband mellan kost och hälsa som inte alls kan bevisas.

Det finns alldeles för få studier om sambanden mellan kost och hälsa. Men det här vet vi:
- Du blir inte fet bara för att maten är fet.
- Du går upp mer i vikt av godis än av jordnötter.
- Kaffedrickare har lägre risk för diabetes.
- Vitamintillskott kan öka risken för sjukdom.
- Det är inte bevisat att ökad motion på doktorns inrådan förlänger livet.
- Vindrickare får mindre hjärt- och kärlsjukdom. Vin förbättrar blodfetterna.

1 kommentar:

Sture Haglund sa...

Ang vegomyten: Ja det är bra att äta djur som betat på marker som vi inte kan odla för mat till oss och att de äter grödor som vi inte kan äta. Däremot är det sämre när vi odlar spannmål på icke hållbart vis för att använda som foder till djuren som vi sedan ska äta.