2010/03/15

Gratis är gott?

Or not! Jaha, jag fick denna check i brevlådan här om veckan tillsammans med ett erbjudande om att hålla en tävling här på bloggen. Först kände jag mig lite charmad och tyckte självklart, fan va kul att de vill använda min blogg till detta. Men efter lite vidare tankteverksamhet så...nej du, den går jag inte på!

Jag är ju inte helt blåst utan förstår ju ganska snart att den som vinner på detta är ju inte jag och min blogg utan företaget i fråga genom gratis reklam!

Ni som brukar läsa min blogg vet ju att jag inte gillar halvfabrikat och konstiga grejer så att jag inte säljer mig för hundra spänn måste knappast komma som nån överraskning, eller hur?

För det är just halvfabrikat som tävlingen skulle handla om. Vad sägs om sparrissoppa som innehåller 1,5% sparrispulver, 0,4% sparrisextrakt och sparrisarom. Eller varför inte en härlig fisk- & skaldjursoppa med 0,4% skaldjursextrakt, 0,2% fisk och hela 0,1% räkpulver.

Dessa s.k. soppor innehåller utöver diverse aromer, vanligt vitt socker och laktos (mjölksocker) även;

Maltodextrin
Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med syra och/eller enzymer. Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en mycket lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans. Maltodextrin används främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin eftersom det tas upp snabbt i kroppen.

Modifierad stärkelse
Modifierad stärkelse används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel. Vanligtvis används stärkelse från vanligt vete, majs eller potatis, som bearbetas på kemisk väg för att ge produkten en fastare struktur. Detta för att kunna dryga ut med vatten till produkterna utan att dessa blir för lösa, och därmed kunna tjäna mer pengar på produkten. Köper man något med modifierad stärkelse kan man med andra ord vara rätt säker på att man betalar för en hel del vatten.

Glukossirap
Glukossirap är en trögflytande sockerlösning som framställs ur majsstärkelse, ris, vete, potatis eller annan stärkelserik råvara. Glukossirap består av olika sockerarter, främst glukos och maltos, sammansättningen beror på framställningssättet. Glukossirap används i livsmedel bland annat för att öka förmågan att binda vatten och förhindra bildandet av kristaller av socker. Glukossirap kan tillverkas genom att man blandar majsstärkelse med propylenoxid och fosforoxiklorid. En kemisk reaktion inträffar och saltsyra och fosforsyra bildas samtidigt som stärkelsen i majsen kloreras. Om den färdiga blandningen skall få en ljus färg behandlas den med svavelsyra. Blandningen snabbtorkas sedan till ett pulver och används t.ex. i frukostyoghurt, fiskgratäng eller salladsdressing.

Jästextrakt
Istället för att vara ärliga och erkänna att produkten innehåller smakförstärkaren glutamat har man istället bytt namn på detta innehåll till jästextrakt. Livsmedelsindustrin använder glutamat i allt möjligt eftersom de vill få smakrika produkter så billigt som möjligt. Glutamatkonsumtionen har fördubblats vart tionde år sedan 1945. Glutamat finns naturligt i maten men balansen med andra ämnen störs av att äta industritillverkad glutamat. Glutamat kan ge personlighetsförändringar, aggressivitet och problem med minne, koncentration och inlärning. Det är vanligt att få migrän och annan huvudvärk av glutamat och det kan påverka slemhinnor så att man blir täppt i näsan av ämnet.Ja men då så...då har jag redogjort varför jag inte kommer använda min otroligt generösa värdecheck. Jag har faktiskt en hjärna och den tänkte jag använda till att skapa två stycken mycket enkla sopp-recept. Ok, tillagningstiden blir säkert 10 min längre än den tid det tar att klippa upp en tetrapack och värma den i micron. men jag lovar att sopporna kommer smaka 3 miljoner gånger godare. De kommer innehålla riktig sparris och riktiga räkor. De kommer definitivt inte innehålla pulverextrakt, aromämnen eller fem sorters socker!

Lägg av nu!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för att vi slipper se gratisreklamen på din blogg. Jag är så innerligt trött på alla bloggar som skriver om sina varuprover och alla skriver de om samma varor. Usch! En eloge till dig :-)

Monica

Linda sa...

Hej Monica! Tack för din fina kommentar. Nu känns mitt beslut ännu bättre...

Ha det gott!

Kram Linda

Remsan sa...

Håller med Monica. Och så gillar jag inte de där färdiga sopporna.