Baconinlindad kalkonfilé & chèvregrönsaker

Ja nu blev det lyxigt värre, men söndagsmiddagen ska vara lite speciell tycker jag! Dessutom kom vår härliga lergryta till användning och då blir maten automatiskt god tror jag!? :) Enjoy!

Kalkon i lergryta
1 stor kalkonfilé
4 morötter
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 pkt bacon
2-4 msk hönsfond
1 dl vatten

Marinad
Rivet skal av 1 citron
3 finrivna vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
Rapsolja, ca 1 dl

Chèvregrönsaker
2 röda snackpaprikor
1 liten rak(!) zucchini
200 g chèvre - skalad fr mögel
200 g philadelfia
2 äggulor
svartpeppar & persilado

Marinera kalkonfilén minst 2 timmar, förvara i kylskåp. Skala och skär morötter och lök i grova bitar. Lägg dem i botten av en innan blötlagd lergryta. Linda in kalkonfilén i 2 paket bacon och lägg ovanpå grönsakerna. OBS! All marinadvätska ska med ner i grytan! Spill på lite fond och vatten samt eventuella kryddor. På med locket och in med grytan i en kall ugn. Låt sedan kalkonen bakas i lergrytan tills den nått en innertemperatur på 75-80 grader. Ca 2 timmar kanske. Ta gärna av locket de sista 10 graderna för att få knaperstekt bacon på toppen. Spara gärna skyn som bildas i botten av grytan, reducera den och smaka av med grädde och eventuellt lite mer kryddor - världens godaste sås!

Under tiden görs chèvregrönsakerna. Dela paprikorna på längden, gröp ur kärnhuset. Skär zucchinin i timbaler (se bild) och gräv även här ut lite fyllning så det bildas en liten skål. Blanda de resternade ingredienserna till en jämn smet och fyll grönsakerna. Lägg dem i en oljad ugnsfast form och gratinera tills de fått vacker färg.

Servera detta tillsammans med de underbart goda morötterna och löken från kalkongrytan. Toni vill också påpeka att hans potatisgratäng också passade utmärkt som tillbehör :) om man nu äter potatis.
Smaklig måltid!

Kommentarer

Mmm, det där ser gott ut!
Anonym sa…
Hej!

Googlade på kalkon och kom till din sida. Har precis avnjutit en fantastisk måltid, tack för receptet!

/Sara