Irländsk Guinnessgryta

Här kommer ett recept på en jättegod och mustig köttgryta. Tyvärr kvalificerar den sig inte till GI eller LCHF pga öl (flytande bröd!) och katrinplommon (koncentrerat socker!), men ibland måste man få fuska lite, och smaken var oslagbar! För att slippa massiva skuldkänslor åt jag bara broccoli till :) karln min tog potatis såklart.

Ingredienser:
(4 port.)
500 g nötkött
2 st gula lökar
2 st morötter
2 st lagerblad
10 st hela vitpepparkorn
1 st flaska Guinness (33 cl)
ca 2 dl köttbuljong
8-10 st torkade katrinplommon
(1-2 dl vispgrädde)
ev. salt & peppar

Skär köttet i lagom stora bitar och bryn i smör. För över dem till en gryta och tillsätt buljong och vitpepparkorn. Koka länge! Minst 1 timme, tills köttet börjar kännas mjukt och mumsigt. Späd eventuellt med vatten om vätskan minskar för mycket. 2 dl ska alltid finnas kvar. Tillsätt morötter, lök, lagerblad, guinness och ev. salt. Låt koka ca 30-40 minuter, till en mustig och underbart doftande sås. Ett par minuter innan servering tillsätts katrinplommon. Såsen kan med fördel redas av med lite vispgrädde för att jämna ut smakerna lite. Gott! Servera till t.ex. kokt potatis eller broccoli. Och varför inte en liten klick vinbärsgelé!?
Smaklig måltid!

Ps. Detta recept är baserat på grytan vi gjorde. Koktiderna beror helt på vilket kött du använder, och på vilket sätt du gillar ditt kött. Använd det sunda förnuftet helt enkelt. Är köttet segt? Koka lite till... :)