Marockansk kycklinggryta

Det här receptet hittade jag på alltommat.se men denna version är dock aningen ändrad. Smaksättningen i denna gryta tillhör inte det jag vanligtvis använder och just därför blev jag lite extra lockad. Och oj vad gott det var...väldigt smakrikt! Jag tror inte rätten lämpar sig för folk som är rädda för utländska smaker, men jag hoppas Ni är modiga nog att prova :) Det tåls dock att påpeka att kryddorna i grytan för oss är förknippade med julen, så varför inte prova något nytt till julbordet eller jullunchen?

Ingredienser:
(4 port.)
4 st kycklingfiléer
1 st citron - saft av 1 hel, skal av ½
2 st rödlökar
½ g saffran
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1½ tsk spiskummin
1 tsk mald kanel
20 st torkade aprikoser - helst osvavlade
2 dl vatten + en skvätt kycklingfond
2 dl vispgrädde
1½ dl sötmandel - rostas i en torr panna ca 5-10 min

Skär kycklingfiléerna i kuber, storlek efter eget tycke. Lägg dom i en ugnsfast form, gärna med lock. Skala och klyfta rödlökarna, lägg dom bland kycklingbitarna. Pressa över hela citronen, samt rivet skal. Låt stå och marinera 10-15 minuter.

Stöt salt, peppar, kummin, saffran och kanel i en mortel. Strö kryddblandningen över kycklingen och rör om så alla kycklingbitar får krydda på sig. Strö över aprikoserna och häll på vatten och fond. Sätt på locket till formen, eller täck med folie. Stek kycklingen i nedre delen av ugnen i ca 30 -40 min. Ta därefter av locket, tillsätt grädden och låt koka i ytterligare 10-15 min. Vid behov reds såsen av.

Strö över den rostade mandeln och servera grytan precis som den är, eller valfritt tillbehör. T.ex. råris eller endast kokt broccoli. Smaklig måltid!

Kommentarer

Anonym sa…
Denna var helt fantastisk. Hela sällskapet tyckte om den, både vuxna och barn!