Världens godaste köttfärspaj

Ännu ett gammalt bild-uppdaterat recept. Rubriken stämmer, det ÄR världens godaste paj! =)


OBS!!! Den här pajdegen är helt grym! Vi gör aldrig nån annan sedan vi provade denna första gången. Helt suverän och lätthanterlig!!!

Ingredienser:
Pajdegen
50 g rumstempererat smör/ margarin
4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienserna till degen och knåda samman till en smidig deg. Kavla ut degen och klä in pajformen. Skär rent runt kanterna för snygg finish.

Fyllning
500 g nötfärs
1 stor gul lök
½ l kantareller Tips! Konservburkarna på affären funkar oxå, ta 2 små.
2 vitlöksklyftor/ alt. vitlökspeppar
(valfria kryddor)
salt & peppar

Täcket
5 dl créme fraiche
2 dl riven ost, gärna lagrad

Hacka löken och fräs den tillsammans med köttfärsen. Krydda efter smak och tillsätt kantarellerna mot slutet. Fördela i pajskalet. Bred créme fraichen över köttfärsblandningen och strö över den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen tills allt är varmt och osten fått gyllenbrun färg. Servera med en god sallad. MUMS!!!

Tips på alternativa smaksättningar!!!!

Gorgonzola - sprid ut ett par klickar under créme fraiche täcket
Chili - gör köttfärsen hot med lite chili, hur gott som helst
Tacos - varför inte slänga i en påse tacomix så är tacopajen klar

Den här pajdegen tillsammans med idén om ett "täcke" funkar till vilka ingredienser som helst; kyckling-, tonfisk-, kassler- broccoli- eller grönsakspaj. Bara fantasin sätter gränser. "Täcket" i sig går ju också att smaksätta...curry, paprika, chili, dill...osv.

Kommentarer

Suzan sa…
Det ser amazing ut!!! *dregel*
dennisMat sa…
Det ser gott ut!
Mums , jag är så hungrig
Anonym sa…
Hej! Hittade till den här sidan då jag googlade på köttfärspaj, jag gjorde receptet och min lunchbjudning blev jättelyckad. Bytte dock ut kantareller mot lite stekta champinjoner. Kommer fr.o.m. nu titta in här när jag vill ha ett recept. Mvh Helena
jenny sa…
jag tog detta recept, mannen lagade och wow!!!
blir absolut fler gånger.

länkade hit här eftersom jag kopierade ditt recept
http://hyperballad-poetry.blogspot.com/2012/01/en-titt-pa-middagen.html

kram jenny
Pralin sa…
jag blev inspirerad av din recept och min kommer inom kort på min blogg
Anonym sa…
Tack för recept!! Verkligen världens godaste Köttfärspaj! :-)
Anonym sa…
Ska pajdegen förgräddas i ugnen? :) hur länge ska den vara inne? Mvh Therese
lindasmat sa…
Therese! Nej degen behöver inte förgräddas. Jag brukar ha den i ugnen runt 30-40 minuter, beroende på hur det ser ut på toppen. Man märker när den är klar. När allt bubblar och ser så där mumsigt ut! :)
Susanne sa…
Verkar jättegod. Ska prova att göra den till påsk. Kan man förbereda den dagen innan och ställa i kylen och sen grädda den dagen efter?
lindasmat sa…
Hej Susanne. Tack så mycket. Jag vet inte om man kan förbereda den, jag har aldrig provat. Men det tror jag säkert att man kan. Lite osäker hur degen/ bottnen blir men prova och återkom gärna med dina erfarenheter!
susanne sa…
Kanske kan göra pajdegen och fyllningen för sig dagen innan och inte lägga ihop det förrän man ska sätta in det i ugnen nästa dag? Ska nog prova detta. Hör av mig hur det gick sen.
Anonym sa…
Gjorde pajen en dag i förväg. Den blev tyvärr inte som mina pajen brukar bli. Den kanske ska ätas direkt. Ann
lindasmat sa…
Oj va tråkigt Ann! När jag gör den brukar den hålla ett par dagar i kylen.../ Linda
Unknown sa…
Någon som testat att förgrädda och vet hur resultatet skiljer sig? Vinter i Sydney nu, pajdags :)
Johan sa…
Jag förgräddade inte första gången men andra pajen så gjorde jag det och jag tyckte det blev bättre, jag hade svårt att få bort hela bitar utan förgräddning av botten.

Supergod paj fö.! tack för detta recept!
Anonym sa…
Står i ugnen nu och ska tas med ut på sjön i helgen, hoppas den blir god när den är kall ;)
Camilla sa…
Den här ska jag testa ikväll!
Anonym sa…
Så underbart god!!
Jennifer sa…
Ska nog pröva denna idag! :D
Emeli sa…
Tack för ett bra recept, min man sa att det var den godaste pajen han någonsin ätit! :)

Jag stekte köttfärsen med en (grönsaks-)buljongtärning för att få en bättre smak, samt bytte till färska champinjoner och slängde i lite paprika. Supergott blev det!

40 minuter i ugnen.

Tack för ett bra recept och trevlig helg!

//Emeli
Anonym sa…
Tack tack! Det är verkligen världens godaste paj!

Vi har faktiskt gjort den två gånger denna vecka. Hade även paprika, chilifrukt och champinjon i köttfärsen.Likaså hade vi en mindre mängd creme fraiche och ost och det blev så gott ändå och lite nyttigare.

Tack för detta underbara recept! Kommer definitvt att göra om den många gånger till.
Inger sa…
Jätte- jättegod paj ! Förgräddade dock pajskalet i ca 10 min och det gick bra.Använder Gladpack när jag trycker ut pajen i pajformen, (ett litet tips,istället för kavling ). Min man tyckte också den var toppen. Ett alternativ till tacopajen som vi alltid gjort. Nu kan man ju använda sina egna kryddor. Tack för receptet!
Anonym sa…
Hej.
Inför studentfest: kan den frysas?
Britta
lindasmat sa…
Bra fråga! Har aldrig testat tyvärr. Det brukar aldrig bli något över :)
Anonym sa…
Gjorde din Paj idag på jobbet för det var vårfest. Kan säga att den blev uppskattad och jag kommer garanterat göra den fler gånger.:-)
Hade champinjoner i färsen och blandade créme fraichen med osten innan jag smetade på. Blev gott! :-)
Ann-Katrin sa…
Har lagat den här pajen flera gånger och den blir alltid toppen. Alla gillar den
Anonym sa…
Hej jag gjorde din goda paj till mitt barnbarn studenfest och den blev väldigt uppskattad av alla supergott var det :)
Anonym sa…
Fantastiskt gott! Tack för receptet! Vi tog paprika istället för kantareller och det passade väldigt bra.
Anonym sa…
Jättegod!! Väldigt lyckad middag! rekommenderas!
Anonym sa…
Ska testa denna idag (minus svampen) och slänga i lite rivna morötter istället. Spännande :)
Anonym sa…
Tack för det goda receptet på köttfärspaj, har lagt upp det på min blogg med en länk till dig… hoppas att det gick bra.
Skall sätta mig och kolla igenom alla dina recept…
Ha det bra!
Birgitta
Ulrica sa…
jag har gjort många gånger och är tusen tacksamt för detta godaste köttfärspaj och har lagt andra idéer olika tillagat, vilken det gör godast tacka vare detta. tack :)
Anonym sa…
Detta recept ska provas ikväll! Förslag på något att byta ut kantarellerna mot? ;)