Risotto
Inget onödigt prat om denna rätt! Prova - det är GOTT! :)
Ingredienser:
(4 port.)
2 dl arborio- eller avorioris
5-6 dl grönsaksbuljong
1-2 dl vitt vin
1 gul lök
1-2 vitlöksklyfta
3-4 msk smör
1 dl riven lagrad ost - helst parmesan
salt & peppar
Koka upp buljongen och vinet. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör i riset och häll på lite av den varma buljongen. Låt risotton koka på svag värme utan lock ca 20 min. Rör i buljongen lite i taget under kokningen. När riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna är det klart. Rör ner smörklickar, ost, salt & peppar.
Denna kladdigt, goda röra kan man nu variera lite efter smak. Min personliga favorit är med färska champinjoner och bladspenat. Men här kommer det lite alternativ;
Ingredienser:
(4 port.)
2 dl arborio- eller avorioris
5-6 dl grönsaksbuljong
1-2 dl vitt vin
1 gul lök
1-2 vitlöksklyfta
3-4 msk smör
1 dl riven lagrad ost - helst parmesan
salt & peppar
Koka upp buljongen och vinet. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör i riset och häll på lite av den varma buljongen. Låt risotton koka på svag värme utan lock ca 20 min. Rör i buljongen lite i taget under kokningen. När riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna är det klart. Rör ner smörklickar, ost, salt & peppar.
Denna kladdigt, goda röra kan man nu variera lite efter smak. Min personliga favorit är med färska champinjoner och bladspenat. Men här kommer det lite alternativ;
- Svamp: Rör i 200 g smörfräst svamp, t ex champinjoner.
- Sparris: Rör ner 200 g färsk grön sparris i bitar.
- Spenat: Rör ner 250 g smörfräst bladspenat.
- Milanese: Rör i 1/2 paket saffran upplöst i lite buljong.
- Gorgonzola: Recept här.
Kommentarer
Ha en riktigt God Jul önskar Birgitta